Sadnja ruža


Sadnja ruža 
 
 
 Ruže nas očaravaju  ukrašavajući  naše okućnice već stoljećima.Kvalitetan uzgoj ruža počinje nabavom zdravog sadnog materijala.  Idealan period za sadnju ruža je jesen, ali  se može obaviti i u proljeće (za krajeve s oštrom zimom proljeće je preporučljivije). Ruže sadimo na mjestu gdje je stalna cirkulacija  zraka jer u protivnom obolijevaju od pepelnice, plamenjače i crne pjegavosti. Štetnici koji posjećuju ovu biljnu vrstu su najčešće lisne uši; možemo ih vrlo uspješno riješiti višekratnim prskanjem ekološkim sredstvom ''''''''Floravita protiv nametnika'''''''' te mnogobrojnim   insekticidima. U posljednje vrijeme  je sve češće prisutna i zlatna mara(Cetonia aurata). Postoji velika raznolikost u  sortimentu ruža, neke cvatu jednokratno, druge višekratno, neke su nižeg rasta druge višeg.
U nastavku su navedene osnovne skupine i njihove generalne karakteristike koje je bitno znati prije same sadnje:
• ČAJEVKE  - razmak sadnje 70 cm. Imaju jedan cvijet po stapci (pogodne za rezano cvijeće). Najpopularnija skupina ruža.
• POLIJANTE- razmak sadnje 40 cm. Imaju nekoliko cvijetova po stapci, cvijet je manji nego kod floribundi. Najotpornije na niske temperature i bolesti.
• FLORIBUNDE -razmak sadnje 50-70 cm. Imaju nekoliko cvijetova po stapci. Otporne na niske temperature.
• PENJAČICE - razmak sadnje oko 100 cm; važno ih je učvrstiti na podlogu po kojoj će rasti. Praktično ih je udaljiti tridesetak centimetara od zida ili ograde uz koju ih sadimo i položiti ih nagnute prema njima  pri kutu od 45 stupnjeva.  
• MINI RUŽE -  razmak sadnje 20-50  cm; zahvalne  su za uzgoj u vazama. Narastu najviše do 50 cm visine. Potrebno ih je redovito prihranjivati tekućim gnojivom. Obilno cvatu. Otporne na niske temperature.
• GRMOLIKE - razmak sadnje oko 100-150 cm. Sa njima možemo formirati cvjetnu živicu. Rastu do 2 metra u visinu i širinu. Otporne na bolesti i niske temperature. Manje zahtjevne po pitanju rezidbe i izražene raskošne cvatnje.
• POKRIVAČICE - rješavaju problem korova u vrtu potiskujući ih,postoje niže i više vrste te puzave  i povijene pokrivačice. Vrlo otporne na bolesti.
• STABLAŠICE - razlikujemo ih ovisno o visini, ovisno o krošnji koju formiraju (loptaste ili padajuće) i ovisno o tome iz koje skupine im je plemka (čajevka ili floribunda). Osjetljivije na niske temperature i vjetar. Prilikom sadnje potrebno ih je učvrstitit za potporni štap.  Ne preporuča se posaditi ružu na mjesto gdje je rasla druga ruža. Sadna jama treba biti dubine i širine najmanje 50 cm. Prije sadnje potrebno je odstraniti oštećeno korjenje, a  prikratiti zdravo.  Potom korijen umočiti u vodu na par sati.  Na dno sadne jame staviti organsko gnojivo, supstrat i potom sadnicu.  Preporuča se da cjep bude 5 centimetara ispod zemlje jer se radi o najosjetljivijem dijelu biljke; lagano pritisnuti zemlju oko ruže i obilno zaliti . Gnojidba se  prilikom sadnje  obavlja organskim gnojivima  (stajnjak,  guano  itd.) a prihrana  Bioguanom  ili posebno formuliranim mineralnim gnojivom Flortis za ruže. Nakon sadnje potrebno je redovito zalijevati, te u ljetnim mjesecima malčirati dekorativnom korom ili dekorativnim vulkanskim kamenom.  Saditi se može i u vaze. Vaza treba biti dovoljno široka i duboka, ovisno o tipu ruže za koji se odlučimo. Dubina je jako bitna jer u plitkim vazama ruža neće uspijevati. Na dno  vaze treba staviti glinene kuglice  za drenažu s obzirom da ruža ne podnosi zadržavanje vode. Vazu moramo smjestiti na sunčani položaj i redovito gnojiti, a zimi  zaštititi  zamatanjem u agri foliju .

IZDVOJENO IZ PONUDE

Njega agruma tijekom zimskog mirovanja

Njega agruma tijekom zimskog mirovanja

Njega agruma tijekom zimskog mirovanja
OPŠIRNIJE

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se