Sadnja ruža


Sadnja ruža 
 
 
 Ruže nas očaravaju  ukrašavajući  naše okućnice već stoljećima.Kvalitetan uzgoj ruža počinje nabavom zdravog sadnog materijala.  Idealan period za sadnju ruža je jesen, ali  se može obaviti i u proljeće (za krajeve s oštrom zimom proljeće je preporučljivije). Ruže sadimo na mjestu gdje je stalna cirkulacija  zraka jer u protivnom obolijevaju od pepelnice, plamenjače i crne pjegavosti. Štetnici koji posjećuju ovu biljnu vrstu su najčešće lisne uši; možemo ih vrlo uspješno riješiti višekratnim prskanjem ekološkim sredstvom ''''''''''''''''Floravita protiv nametnika'''''''''''''''' te mnogobrojnim   insekticidima. U posljednje vrijeme  je sve češće prisutna i zlatna mara(Cetonia aurata). Postoji velika raznolikost u  sortimentu ruža, neke cvatu jednokratno, druge višekratno, neke su nižeg rasta druge višeg.
U nastavku su navedene osnovne skupine i njihove generalne karakteristike koje je bitno znati prije same sadnje:
• ČAJEVKE  - razmak sadnje 70 cm. Imaju jedan cvijet po stapci (pogodne za rezano cvijeće). Najpopularnija skupina ruža.
• POLIJANTE- razmak sadnje 40 cm. Imaju nekoliko cvijetova po stapci, cvijet je manji nego kod floribundi. Najotpornije na niske temperature i bolesti.
• FLORIBUNDE -razmak sadnje 50-70 cm. Imaju nekoliko cvijetova po stapci. Otporne na niske temperature.
• PENJAČICE - razmak sadnje oko 100 cm; važno ih je učvrstiti na podlogu po kojoj će rasti. Praktično ih je udaljiti tridesetak centimetara od zida ili ograde uz koju ih sadimo i položiti ih nagnute prema njima  pri kutu od 45 stupnjeva.  
• MINI RUŽE -  razmak sadnje 20-50  cm; zahvalne  su za uzgoj u vazama. Narastu najviše do 50 cm visine. Potrebno ih je redovito prihranjivati tekućim gnojivom. Obilno cvatu. Otporne na niske temperature.
• GRMOLIKE - razmak sadnje oko 100-150 cm. Sa njima možemo formirati cvjetnu živicu. Rastu do 2 metra u visinu i širinu. Otporne na bolesti i niske temperature. Manje zahtjevne po pitanju rezidbe i izražene raskošne cvatnje.
• POKRIVAČICE - rješavaju problem korova u vrtu potiskujući ih,postoje niže i više vrste te puzave  i povijene pokrivačice. Vrlo otporne na bolesti.
• STABLAŠICE - razlikujemo ih ovisno o visini, ovisno o krošnji koju formiraju (loptaste ili padajuće) i ovisno o tome iz koje skupine im je plemka (čajevka ili floribunda). Osjetljivije na niske temperature i vjetar. Prilikom sadnje potrebno ih je učvrstitit za potporni štap.  Ne preporuča se posaditi ružu na mjesto gdje je rasla druga ruža. Sadna jama treba biti dubine i širine najmanje 50 cm. Prije sadnje potrebno je odstraniti oštećeno korjenje, a  prikratiti zdravo.  Potom korijen umočiti u vodu na par sati.  Na dno sadne jame staviti organsko gnojivo, supstrat i potom sadnicu.  Preporuča se da cjep bude 5 centimetara ispod zemlje jer se radi o najosjetljivijem dijelu biljke; lagano pritisnuti zemlju oko ruže i obilno zaliti . Gnojidba se  prilikom sadnje  obavlja organskim gnojivima  (stajnjak,  guano  itd.) a prihrana  Bioguanom  ili posebno formuliranim mineralnim gnojivom Flortis za ruže. Nakon sadnje potrebno je redovito zalijevati, te u ljetnim mjesecima malčirati dekorativnom korom ili dekorativnim vulkanskim kamenom.  Saditi se može i u vaze. Vaza treba biti dovoljno široka i duboka, ovisno o tipu ruže za koji se odlučimo. Dubina je jako bitna jer u plitkim vazama ruža neće uspijevati. Na dno  vaze treba staviti glinene kuglice  za drenažu s obzirom da ruža ne podnosi zadržavanje vode. Vazu moramo smjestiti na sunčani položaj i redovito gnojiti, a zimi  zaštititi  zamatanjem u agri foliju .

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se