Zaštita bilja prije jesenskih mrazovaListopad je mjesec koji u našim krajevima donosi prve jesenske mrazove. Jesenski mrazovi su slabe do umjerene jačine i prije njihovog nastupanja treba u vrtu poduzeti određene preventivne mjere, kako ne bi imali negativne posljedice. Pojavom mraza u biljkama dolazi do smrzavanja vode što dovodi do pucanja tkiva i oštećenja biljke kojoj nakon proživljenog stresa značajno opada imunitet. Stupanj njenog oštećenja ovisi o jačini i vremenu pojave mraza, te o vrsti i starosti biljke. Mraz djeluje i pozitivno na biljni svijet potičući ga na početak zimskog mirovanja. 


Prije pojave prvog mraza potrebno je bilje u vazama koje je osjetljivo na niske temperature (npr. agrumi, kamelije, pelargonije) spremiti u neki zaštićeni prostor. U slučaju da nemamo uvjete za to, bilje možemo zaštititi od niskih temperatura korištenjem agrotekstila. Agrotekstil je polipropilenski sintetički materijal paučinaste strukture kojeg možemo kupiti u obliku vreće ili prekrivača. To je termoregulirajuća folija koja omogućuje prodor svjetlosti i cirkulaciju zraka, a pravilnim održavanjem može trajati nekoliko sezona. Vaza se može dodatno zaštititi korištenjem jutenih vreća na način da vazu stavimo u jutenu vreću i prostor između vaze i vreće ispunimo slamom ili nekim drugim materijalom i povežemo. 
 


 Lisnato povrće u vrtu također treba pokriti agrotekstilom kako bi neometano raslo i razvijalo se. Foliju se može postaviti direktno na povrće, pa krajeve učvrstiti kamenjem ili na njih nagrnuti zemlju. Može se napraviti okvir od dasaka ili male tunele, pa na njih montirati foliju – ovisno o tome što nam je praktičnije. Folija nam omogućuje zaštitu od vanjskih temperatura, insekata i ptica, a stvaranjem idealne mikroklime omogućuje neometani rast i razvoj bilja. Nakon prvih mrazova treba zagrnuti ruže na način da se pokrije mjesto cijepa kao najosjetljivijeg djela biljke. U proljeće ćemo ih razgrnuti te naknadno i orezati. Stablašice i penjačice možemo dodatno zaštititi folijom ili vrećom za utopljavanje, ponovno obraćajući pozornost na cijep.
 
 
Jesen je pravo vrijeme da se zaštite voćke od mrazopuca. 
 Zaštita se vrši na način da se gašeno vapno pomiješa sa deset puta manjom količinom vodotopivog sumpora i soli (npr. 5 kg gašenog vapna, 0.5 kg vodotopivog sumpora i 0.5 kg soli). Navedenu smjesu koja mora odstajati 24 sata nanesemo kistom na deblo cijelom njegovom dužinom počevši od zemlje pa sve do malo iznad mjesta račvanja grana. Sumpor u navedenoj smjesi djeluje fungicidno, sol daje žitkost, a bijela boja reflektira svjetlost te sprječava zagrijavanje kore. 
   
Naime do mrazopuca dolazi kada za toplih dana počinju kolati sokovi u biljci ali usljed velikih temperaturnih razlika između dana i noći dolazi do pucanja kore čime je omogućen lakši prodor štetnika i bolesti. Kako bi to spriječili potrebno je pravovremeno obojiti debla. Marelice, kruške, šljive i trešnje su vrste voćaka posebno osjetljive na mrazopuc, te je istima ovo bitna preventivna mjera. 


    
Ukoliko niste pravovremeno obavili jesensku zaštitu od mrazopuca i dođe do oštećenja potrebno je na proljeće tu ranu očistiti i na nju nanijeti voćarski vosak. Svakako je sada poželjno staviti i mreže protiv divljači na debla mladih voćaka, jer nastupanjem hladnih dana i nedostatka vegetacije divljač nerijetko uništava koru mladih voćaka u potrazi za hranom. Za dodatnu zaštitu mogu se koristiti i razni repelenti koji svojim specifičnim mirisom odbijaju divljač od naših nasada ili vrtova.Svi navedeni proizvodi se nalaze u našim trgovinama.
 
Doria Licul Šimanić
 
 IZDVOJENO IZ PONUDE

Njega agruma tijekom zimskog mirovanja

Njega agruma tijekom zimskog mirovanja

Njega agruma tijekom zimskog mirovanja
OPŠIRNIJE

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se