Savjeti


Veljača je završila ali neke radove je bilo gotovo nemoguće obaviti zbog silnih kiša stoga je sada posljednji trenutak da orežete voćke.

Orezati treba jabuke kruške, marelice, breskve, nektarine, šljive, kivi, dunje, borovnicu, ribizlu, ogrozd, jost itd.

Prilikom orezivanje treba obratiti pažnju na prisutnost prezimjelih oblika štetnika. Stoga je sada zadnji trenutak za zimsko tretiranje voćaka sa Modrim uljem i drugim sredstvima na bazi bakra.Također ako do sada niste izvršili zaštitu sa smjesom od gašenog vapna trebalo biste to što prije učiniti. Vrijeme je i za proljetnu sadnju voćaka i vinoe loze.

Trebamo iskopati sadne jame. Jame bi trebale biti minimalno dvije širine štihače i dvije dubine a preporuča se više. Ako nam je sadna jama preuska i duboka usmjerili smo korijen voćke u dubinu pa kasnije nema se kuda širit i u dubljim slojevima nema zraka, te korijen odumire i počinje propadati.Zemlju koju smo iskopali bilo bi dobro pognojiti sa 1–1,5 kg NPK 7-20-30.

Prije pristupanja samoj sadnji voćke treba pripremiti. Voćkama se pregleda korijenje odreže se svaki oštećeni i osušeni dio korijena. Nakon toga stavljuju se voćke u smjesu stajskog gnoja i zemlje u koju će se saditi u omjeru 1:1, te vode se dodaje po potrebi da dobijemo kašastu smjesu.

U toj smjesi voćke ostavljamo minimalno 3 sata a može i preko noći. Ako na nekom području postoji problem sa voluharicama onda se u navedenu smjesu doda sitno tuckano staklo kako bi mladi korijen bio zaštićen.Nakon izvršenih radova na pripreme sadne jame i voćke možemo pristupit sadnji.

Prilikom sadnje najvažnije je da se ne posade voćke preduboko odnosno da cjepno mjesto treba biti barem 5 cm iznad površine. Pri samom vrhu sadne jame, kada ju već zatvaramo, dodaje se zreli stajski gnoj. Treba paziti da deblo i korijen ne dođu u kontakt sa stajskim gnojem. Nakon šta smo voćku posadili i sve dobro ugazili treba načiniti od zemlje voćnu zdjelicu i obilno zaliti.
 
Da nam vjetar ne bi uništio mladu sadnicu obavezno se postavlja kolac sa sjeverne strane sadnice. Kolac se bavezno priveže sa širom špagom uz voćku u obliku osmice.Nakon sadnje voćku treba orezati.
O specifičnostima same rezidbe za svaku vrstu više u našim prodajnim centrima. Prilikom sadnje vinove loze jama nam treba biti veličine 40x40x40 cm. Na dnu jame prilikom sadnje oblikuje se humaka od zemlje iz rupe i komposta ili treseta. Humak dobro utabamo i na njega postavimo cijep. Ukošavanjem cijepa prilagoditi ćemo dubinu sadnje.
 
Cjepljeno mjesto cijepa treba biti 2 do 5 cm iznad tla i uz kolac. Prije zatvaranja same jame dodaje se zreli stajski gnoj, dvije šake NPK 7:20:30 i dobro sve zalije sa vodom.Priprema samih loznih cjepova za sadnju ista je kao i kod voćaka. Prilikom sadnje bitno je da sadimo parafinirane cjepove jer oni brže tjeraju, manje se isušuju i brži je porast loze.
 


Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se