Mali savjeti kod uzgoja presada povrća do odrasle biljkePresad koji možete naći ove dane u svim našim maloprodajama :

 Rajčice
Ø  Turquay F1
Ø Precisio F1
Ø  Montecarlo
Ø  Volovsko srce
Ø  Hector F1 
 
Paprike
Ø  Feferoni slatki
Ø  Feferoni ljuti
Ø  Bagoly F1
 
Krastavci
Ø  Raider
 
Tikvice
Ø  Brilliantes    
 
Patliđan
Ø  Balder F1  
 
Salata
Ø  Triathlon RZ   
 
Začinsko bilje
Ø  Bosiljak širokolisni
Ø  Celer Tango F1
Ø  Peršin Rialto    
 
Batat
Ø  Rozi
Ø  Bijeli
 
Lubenica
 
 
 
 
Mali savjeti kod uzgoja presada povrća do odrasle biljke 

Rajčica 
 
 
Rajčica traži dosta svijetla za njen rast i razvoj. Rajčice se svrstavaju u srednje zahtjevne što se tiče vode,
a kritično je razdoblje za vlagu vrijeme cvatnje i zametanja ploda, što traje 1-2 mjeseca.
Rajčica je dosta osjetljiva na manjak kalcija.
Za nadomjestak kalcija možete upotrijebiti Fertinu za rajčice ili Floravitu za rajčicu. Gnojidba stajsjim gnojem– u omjeru  40-60 t/ha, unosi se u tlo najbolje pred oranje, 15-15-15 (pri sadnji).
Poslije cvatnje obavezno Floravita ili Fertina. 

Pinciranje (ZAKIDANJE ZAPERAKA)
 

Kod sorti kao što su montecarlo, pelati, scherry rastu mladi izbojci (tzv. zaperci) koji se stvaraju u pazušcima listova, rastu pod kutem od 45° između pravilnih listova. Zaperci se moraju skidati da biljka ne poprimi grmolik oblik i da ima više prozračnosti, da se ne razviju gljivične bolesti, a i da plodovi ne budumanji i slabije kvalitete. Zaperci se otkidaju dok su još mali oko 5 do 8 cm i to najmanje jednom tjedno.
Ako ih ne skinete na vrijeme onda im samo otkinite vrh. 
 
Krastavac
 
 
Ovo tropsko povrće nikada se ne smije sijati u vrt prije sredine svibnja. Potrebna mu je sunčana gredica, zaštićena od vjetra. Najraniji termin za sjetvu u vrtu je u krajevima s blagom klimom početkom svibnja. Kada se sredinom mjeseca pojave prvi listići, već je obično prošla opasnost od hladnih noći. Krastavci se ubrajaju u vrlo zahtjevne biljke. Pripremite u jesen ili rano proljeće gredicu s dovoljno komposta, organskog gnojiva i pokrovom od malča. Hranjiva podloga može biti i zelena gnojidba posijana u ljeto prethodne godine. U proljeće iskopajte u sredini gredice jarak koji se ispuni konjskim gnojem.
Preko toga stavite zemlju iz iskopa pomješanu s kompostom. Na ovaj način krastavci kojima je potrebna toplina dobivaju „podno grijanje".  Dva do tri puta tijekom vegetacije potrebno je gnojiti razrijeđenim koprivinim gnojivom, Bogatinom,  Floravitom za povrće, Begreenom za poboljšanje uroda. Za razvoj na otvorenom je potrebna temperatura veća od 15°C, dok je optimalna 25-27°C. Cvatnja započinje pri temperaturi od 15-17°C. Za razvoj krastavaca treba dosta vlage u tlu i u zraku. U početku treba rijeđe zalijevati i u manjim količinama, a poslije u vrijeme plodonošenja i berbe on traži zalijevenje svakih 4-5 dana.Tlo treba biti slabo kiselo pH 5,5-6,5 ili neutralno.  
 
Paprika
 
 
Paprika kao i rajčica potječe iz porodice pomoćnica i porijeklom je iz Srednje i Južne Amerike.
Gredica se već u jesen mora pripremiti s dovoljno komposta i gnojiva. Tijekom zime se prekrije malčem. Zelena paprika voli više sunca. Nakon 20. svibnja paprike se mogu presaditi u vrt. U svim smjerovima biljci je potreban prostor od 40 cm kako bi se mogla snažno razviti. Ona traži dosta vode po obroku 30-40mm ili 30-40 l/m², pH tla mora biti 6,0-6,8. Potrebna je pojačana gnojidba prije sadnje jer paprika iznosi iz tla velike količine dušika, fosfora i kalija. NPK 15-15-15 u količini od 150-200 kg/ha.TikvicaUzgoj: One su izuzetno zahtjevne bilke kao i krastavci, te se gredica mora isto tako pripremiti. Slični su i uzgoj i njega. Sije se na razmaku od 1m po 2-3 sjemenke ili se sadi več prethodno uzgojena biljka. Ona traži obilno zalijevanje svakih 5-7 dana.
Da plodovi nebi došli u direktni doticaj sa tlom najbolja je podna folija, te je manji utrošak vode.

 
Patliđan
 
 

Patliđani su pomočnice i u rodu s rajčicama i paprikama. Za uzgoj i njegu vrijede ista pravila kao kod paprike. Kako biste izbjegli razočarenje, uzgojite patliđanje ispod folije, u klijalištu ili u malom stakleniku. Nakon što su biljke niknule, ostavite samo 3-4 izbojka; ostale odrežite.  Za uzgoj patliđana tlo mora biti bogato bogato organskim tvarima, duboko, plodno, toplo. Možete i pustiti izbojke da rastu, a umjesto toga zametak ploda reducirati na oko 5 komada. U oba slučaja dobit ćete lijepe, velike, ljubičaste patliđane.
 
Salata
 
 

Salata pripada porodici glavočika (Compositae). Glavičasta salata sadrži prosječno 94 % vode, 2 % šećera, 0.6 % sirove celuloze, 0.6 % mineralnih tvari i 1.2 % sirovih proteina. Salata je bogata vitaminom C, B1, B2, karotinom i dr. Od mineralnih tvari bogata je soli kalija, željeza, fosfora i dr.Iz glavnog korijena salate izbijaju postrane korijenove žilice prvog i drugog reda. Kako je salata jednogodišnja zeljasta biljka masa korijena smještena je u površinskom sloju tla, to je očito kod biljaka koje se uzgajaju iz presadnica.
Lišće je sjedeće, ovalno, okruglo, nazubljeno što ovisi o sorti salate.
Cvijetno stablo je razgranato, a na vrhu grana nalaze se glavičaste cvati sa žutim cvjetovima. Za salatu je potrebno rahlo humusno tlo koje dobro zadržava vlagu. Tijekom uzgoja salate biljke trebaju dovoljno vlage, što znači do zatvaranja sklopa, a to je početak glavičanja Potrebno je 15 l vode/m2 dva puta tjedno ako nije intenzivno sunčani period. Zalijevanje treba primjeniti ako je to moguće kada nisu jako oblačni dani. Rano u proljeće tlo se fino rahli te se predsjetveno može dodati oko 150 kg/ha mineralnog gnojiva.
 
Začinsko bilje
 
 
Začinsko i ljekovito bilje nezaobilazno se je uzgajalo u vrtovima naših baka.Zadnjih godina izlaze iz mode uredni i besprijekorni povrtnjaci u kojima se je uzgajalo samo povrće i vraćaju nam se starinske ljekovite i začinske biljke u vrtove koje su uzgajale naše bake. Ponovo se otkriva ne samo njihova ljekovitost i korisnost za ljudsko zdravlje, nego i njihova korisnost u svakom biosustavu. Svo začinsko i ljekovito bilje djeluje ozdravljujuće i na vrt i štiti ga od brojnih nametnika, a ljekovite biljke nerijetko poboljšavaju okus povrću. Stoga ovdje nisu samo bitni kriteriji količine i prinosa koje ćemo od neke biljke dobiti, nego cjelokupna uloga biljke u našem vrtu. Postoji jednogodišnje, dvogodišnje začinsko i ljekovito bilje i trajnice. Svo ljekovito bilje voli puno sunca i ima jako male potrebe za hranjivima, te odlično podnosi sušu.
 
Bosiljak i rajčica – idealan par Ako se biljke odlično slažu u kulinarstvu, odlično se slažu i na gredici. Tako se slažu npr. bosiljak i rajčica, celer i rajčica, kopar i krastavci… pa ih svakako združite i na gredicama.
Pelin protiv ušiju i hrđe Pravi pelin (Artemisia absinthium), osim kao lijek za želudac, odlično je sredstvo za izradi pripravaka protiv hrđe i protiv ušiju. Iako je pripravak od pelina djelotvoran u borbi protiv ušiju, nemojte se iznenaditi ako i na njemu ugledate najezdu biljnih ušiju – i one je jedna od biljaka koje privlače uši na sebe, a aktivne tvari se oslobađaju kod izrade samih pripravaka.
 
Batat
 
 

Komercijalno se batat najčešće uzgaja vegetativno, "presadnicama” (ukorijenjenim izbojima dobivenim iz korjenova). "Presadnice” treba proizvoditi u zaštićenim prostorima u uvjetima vrlo visoke temperature (oko 300 C) i vlage zraka (preko 90 %).
Postupak uzgoja presadnica počinje izborom zdravih i neoštećenih korjenova, koje se stave u drveni ili plastični sanduk, te se do pola zatrpaju kvalitetnim supstratom ili pijeskom. Supstrat ili pijesak treba stalno održavati vlažnim, a temperaturu dići na 30 0C.
Dva do tri tjedna nakon toga počinje masovno izbijanje izboja iz spavajućih pupova.
Kada "presadnice” narastu 7 do 10 cm u visinu vade se (čupaju) iz korijena i pikiraju se u kontejner na ukorjenjavanje. Ukorjenjavanje traje oko 15 dana, nakon čega je "presadnica” s grudom supstrata spremna za sadnju na otvorenom.
 
Batat se u kontinentalnom dijelu Hrvatske sadi polovicom svibnja, kada prođe opasnost od pojave kasnih mrazeva. Preporučuje se sadnja presadnica na uzdignute gredice, jer se time poboljšavaju uvjeti uzgoja i olakšava berba batata.Hranidbena i zdravstvena svojstvaBatat je visokoenergetska kultura (puno škroba, malo šećera), iznimno zanimljivog okusa i bogata mineralima i vitaminima. Za jelo se koriste sekundarna zadebljanja korijena, ali i mlado lišće, koje se može koristiti kao varivo ili salata. Prije upotrebe za jelo korijen i lišće je potrebno termički obraditi. Zbog mnoštva minerala (K, Ca, Mg, Fe) i vitamina (A, B, C, E), batat opskrbljuje tijelo važnim antioksidansima.
Najveća mu je vrijednost velika količina beta-karotena (200 g batata daje istu količinu beta-karotena kao i 5 kg brokule).
Nadalje, količina od samo 140 g batata kompletno osigurava dnevnu potrebu za vitaminom E, koji je izuzetno važan, jer štiti organizam od srčanih tegoba i začepljenja krvnih žila. 
 

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se