SORTIMENT KRUMPIRA


 

SORTIMENT KRUMPIRA
 
U našem podneblju se sadi dvadeseta najzastupljenijih sorta krumpira, a neke od njih su: Adora, Cleopatra, Desire, Jerla, Liseta, Monalisa i Red Scarlet.
 
Sortiment prema vremenu sadnje krumpira:
 
o   Vrlo rane i rane sorte 60-80 dana
o   Srednje rane sorte 80-100 dana
o   Srednje kasne sorte 100-130 dana
o   Kasne sorte 130-150 dana
 
Jerla, Adora i Cleopatra spadaju u vrlo rane i rane sorte vegetacijske grupe. Monalisa spada u srednje sorte vegetacijske grupe. Desire spada u srednje kasne vegetacijske grupe.
 

ADORA








Adora je vrlo rana sorta krumpira, dobro se čuva i skladišti,  ima kratak period vegetacije od nicanja do vađenja 45-55 dana. Krupnih je ovalnih gomolja i ima bijelu pokožicu i svijetlo meso. Ova sorta krumpira je najpikladnija za kuhanje, pečenje, prženje i pirjanje, a najviše ju preporučuju za krumpir salate, lešo i različite složence.

 

CLEOPATRA





Cleopatra je rana sorta krumpira, dobro se čuva i skladišti. Često se jede kao mladi krumpir, ona ima krupne, glatke, ovalne gomolje, crvene pokožice i svijetlo žuto meso. Ova sorta krumpira je prmjerena za kuhanje, pečenje i prženje, a preporučuje se za pommes frites. Cleopatra je rana rodna, atraktivna i kvalitetna sorta krumpira. Dobra je za prvi iskop ranog krumpira jer vrlo rano zameće grmove. Dobro se čuva i skladišti.

 

JERLA





Jerla je dota rana sorta krumpira, ona je poznata kao mladi krumpir. Ona ima krupne, više okrugle nego ovalne gomolje te žutu pokožicu i žuto meso. Ova sorta krumpira je primjerena za kuhanje, pečenje, prženje i pirjanje, a najbolja je za krumpir salate i složence. Vrlo je prinosna sorta krumpira, otporna je na sušu i brzo se regenerira nakon mraza.

 

MONALISA





Monalisa je srednje rana sorta krumpira idealna je za zimnice, sjajne je kožice i dobrog prinosa. Dobro se čuva i skladišti. Ova sorta krumpira je primjerena za kuhanje, pečenje, prženje i pirjanje, dobra je za krumpir salate, priloge uz lešo i razne složence. Monalisa u normalnim uvjetima daje dobru kvalitetu i otporna je na modrice. Monalisi treba umjetno hlađenje ne niže od 4° C, a može biti od 5° - 7° C/ dan za čuvanje duže od 5 mjeseci.

 


DESIRE





Srednje kasna sorta krompira sa svijetlo žutim mesom i crvenom kožom. Veoma krupan, izduženo-ovalnog oblika, sa crvenom kožom. Meso je svijetlo žuto. Dubina okanca je veoma plitka. Prinos je velik do vrlo velik. Sorta je poznata po cijelom svijetu. Sadržaj suhe tvari gomolja je 21,5%. Nakon kuhanja ostaju voštane konzistencije i ne mijenja boju, kulinarski tip B (do BC). Desire je univerzalne namjene, može se kuhati, peći i pržiti, a prilično je prikladan i za gotovljenje pomfrita. Dobro se skladišti. Sorta je pogodna za kasniji strojni iskop. Namijenjena je za potrošnju od iskopa pa do novog mladog krumpira. Nekadašnja glavna sorta "zimnice".

 

LISETA





Liseta je jedna od ranijih sorti krumpira krupnih ovalnih gomolja. Gomolji imaju vrlo atraktivnu sjajnu kožicu i dobar sadržaj suhe tvari. Sorta je to kratkog perioda vegetacije, ranog sazrijevanja i dobrog prinosa. Meso ove sorte krumpira je nakon kuhanja malo vlažno, prilično sitnozrnato i slabo brašnjave strukture, ne raskuhava se. Zbog dosta suhe tvari u sastavu, ova sorta pogodna je za pravljenje pomfrita. Primjerena je i za spremanje različitih složenaca, krumpir juha i paprikaša, za kuhanje, pečenje i prženje. Za čuvanje duže od 3 mjeseca, potrebno je čuvanje u rashladnim komorama. Skladištite na stabilnoj temperaturi od 5°C zbog kratke dormantnosti. Dobro se čuva na stalnoj temperaturi.

 

RED SCARLET





Krompir Red Scarlet - vegetacije je 70-75 dana. Uz pravilnu njegu će biti u mogućnosti da berbu Bush je 45-50 dana. Red Scarlett krumpir pripada niskom rastu. Pravilnog je oblika gomolja. Gomolji su veliki i dobre kvalitete. Red Scarlett će rasti na različitim vrstama tla. Boja kožice je crvena, a meso žuto. Rana sorta, ovalnog oblika.Klice su mu plitke. Tjeranjem se može iskorisititi za uzgoj primarnog krumpira. Ne raskuha se, idealan i za salate. Krompir Red Scarlett je izdužen, ovalnog oblika gomolja. Kore gomolja je crvena, glatka sa malim očima. Boja mesa je od svijetlo žuta pa do žute. Prosječna težina jednog gomolja je 80-120.

 

RIVIERA





Ova vrlo rana vrsta krumpira nizozemskog uzgoja vrlo je popularna među poljoprivrednicima. Vrlo rana zrelost, otpornost na sušu i otpornost na mehanička oštećenja, kao i dobar ukus, a općenito visoke kvalitete potrošača. Riviera dozrijeva 40-80 dana, njen sadržaj škroba je 12-16%. Produktivnost do 450c/ha, dobrog je okusa, nakon kuhanja meso se raspada. Meso je svijetlo žute boje.

 

MARABEL





Marabel spada u skupinu  ranih sorti bijelog krumpira, vrlo visok prinos kvalitetnih gomolja. Stolna sorta koja dugo drži kvalitetu. Gomolji ovalni, krupni, vrlo glatke, svijetlo žute pokožice,  žute boje mesa. Izuzetna sorta visoke konzumne vrijednosti, sa neusporedivim ukusom i ranim dozrjevanjem. Marabel bi trebalo da se sadi na zemlji sa dobrim uvjetima. Konstatna vlažnost i hranljivi sastojci zemlje su prednost. Marabel treba gnojiti umjerenim količinama dušika, međutim, na nekim zemljištima fertilizacija lista dušikom. Marabel ujednačeno raste do gomolja srednjih i većih dimenzija. Marabel daje veoma lijepe gomolje. Zbog specifične kvalitete unutrašnjosti gomolja, ova sorta je takođe pogodna i za guljenje.

 

COLUMBA




Colomba je rana sorta i normalno se trži unutar 2 mjeseca nakon iskopa. Ukoliko će se skladištiti duže od 3 mjeseca, potrebno ju je čuvati u rashladnoj komori. Vrlo je lijepe i atraktivne sjajne kožice te je pogodna za sadnju u različitim klimatskim uvjetima. Vrlo lako se uzgaja i otporna je na običnu krastavost. Gomolji su joj krupni i okruglo-ovalnog oblika sa žutom bojom kožice i mesa. Ova sorta krumpira primjerena je za kuhanje, pečenje, prženje i pirjanje, a posebno je dobra za krumpir salate, priloge na lešo i razne složence.

 

MOZART




Mozart je srednje kasna sorta krumpira. Meso mu je tvrdo i svijetlo žuto do žuto, a kožica mu je crvene boje. Mozart nije za kuhanje, ne raskuhava se, dobro se reže.
 

MONTE CARLO




Monte carlo je srednje kasna sorta krumpira, srednjih do velikih gomolja. Meso mu je žute boje, kožica mu je crvena.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se