Njega agruma tijekom zimskog mirovanja


Njega agruma tijekom zimskog mirovanja        
 
Agrumi  se tijekom zime u našim krajevima moraju  zaštiti agrotekstilom ili smjestiti u prostoriju s  temperaturom  od 5-10 stupnjeva celzijusa. Tijekom mirovanja  zalijevamo agrume manje nego u vegetaciji. Treba pripaziti da voda nije prehladna kako biljka ne bi doživjela temperaturni šok.  Zimi u  mirovanju biljku se prihranjuje  jednom mjesečno s tekućim gnojivom  FLORAVITA za agrume.
Agrumi koji se nalaze u zatvorenom prostoru često budu napadnuti biljnim ušima (lisnim i štitastim)pa ih  treba preventivno prskati lanenim uljem koje poboljšava njihovu prirodnu otpornost.Kod manjeg napada štetnika preporučuje se prskanje FLORAVITA, prirodnom zaštitom protiv nametnika,a kod jačeg napada preporučuje se Mineralno svijetlo ulje. Naime, lisne uši se hrane sokovima iz biljke i time slabe njen imunitet, te je ona podložna  gljivičnim oboljenjima.
Gljiva  čađavica( lat.Capnodium Citri) se nalazi prvenstveno na listu i grančicama, ali i na plodovima i time smanjuje njihovu tržišnu vrijednost. Nakon što se riješimo lisnih ušiju, čađavicu možemo ukloniti  prskanjem  s ekološkim preparatom Genox Agro  koji  ne ostavlja nikakve štetne posljedice. Agrume u vazama  presađujemo svake druge godine u malo veću posudu . Pritom se koristi materijal za drenažu koji se stavlja na dno posude (kamenčići, krhotine vaza ili glinene kuglice) i supstrat namjenjen uzgoju agruma koji je neutralne do blago kisele pH reakcije (Florimo za agrume) . U proljeće je potrebno obaviti rezidbu. Režu se grane koje nam smetaju za oblikovanje krošnje, sasušene i bolesne grane, kao i vodopije i  grane koje izviru izdebla.                                                                  
Nakon mirovanja preporučuje se agrume dognojiti  jačim  gnojivima, kao što je na primjer Flortis Energy, te potom po planu nastaviti sa standardnim gnojivom za agrume.Tijekom cijele godine agrumima je potrebna veća količina željeza, a pogotovo nakon zimskog perioda  u zatvorenim prostorima , radi slabije osvjetljenosti manjak željeza je još izraženiji (kloroza).  Krajem mirovanja preporučuje se dodati željezo kako bi se biljka oporavila.

IZDVOJENO IZ PONUDE

Njega agruma tijekom zimskog mirovanja

Njega agruma tijekom zimskog mirovanja

Njega agruma tijekom zimskog mirovanja
OPŠIRNIJE

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se