MASLINE I VINOVA LOZA






1.     MASLINA 
 
Kako se cvatnja maslina bliži kraju krajnje je vrijeme da se primjeni zaštita protiv maslinovog moljca (lat. prays oleale) i maslinove muhe (lat. bactrocera oleae).
 
U zaštiti se primjenjuje insekticid trgovačkog naziva CHROMOGOR koji podjednako učinkovito djeluje protiv maslinove muhe i maslinovog moljca, a također veoma učinkovit je i ECOTRAP mamac za privlačenje i suzbijanje maslinine muhe. Kontaktni i želučani insekticid širokog spektra djelovanja, učinkovit u vrlo niskim dozama. Rezidualno djelovanje dugo. Koristi se za suzbijanje jabučnog, breskvinog i šljivinog savijača , kruškine buhe, grozdovih moljaca, lisnih ušiju, lisnih sovica, tripsa duhana, repičinog sjajnika, štitastog moljca i drugih.
 
Manje je opasan za pčele. Za dodatnu učinkovitost može se dodati i atraktante koji privlače maslinove štetnike kao npr. BUMINAL  namjenjuje se za voćnu muhu (lat. Ceratitis capitata), maslinovu muhu (lat. Batrocera oleae). Djelovanje zahvaljuje sadržaju proteina i odgovarajućem omjeru aminokiselina. Odmah po cvatnji moguća je i pojava maslinovog svrdlaša (lat. Rhynchites cribripennis) zbog kojeg se zametnuti plodovi crne i otpadaju. Potrebno je pratiti njegovu prisutnost otresanjem grana na bijelu podlogu.
 
Te pokaže li se njegova prisutnost, pravilno djelovati. Ovaj štetnik također se kod nas smatra vrlo značajnim, a nekada može uzrokovati štete i od 80 % uništenih plodova. Uz maslinu kao primarnog i glavnog domaćina, također može napasti i druge vrste srodnih biljaka iz porodice Oleaceae. Štetnik u našim agro-ekološkim uvjetima ima jednu generaciju i to u tijeku dvije godine. Javlja se kao imago u proljeće tijekom travnja i svibnja, kad se hrani cvjetovima i izbojima, a kasnije napada mlade plodove na kojima se simptomi uočavaju u vidu uboda ili rupa za hranjenje, uslijed čega se plodovi suše i otpadaju. Najčešće se to događa tijekom lipnja i srpnja. Kao otporniji od naših autohtonih kultivara navode se Buža, a kao osjetljiviji Levantinka, Oblica i dr.[1]
 
Uz provođenje zaštite potrebno je izvršiti i zelenu rezidbu na samoj krošnji. Potrebno je odrezati sve vodopije koje su izrasle od početka vegetacije kako bi omogućili maslini da usmjeri svu snagu u razvoj plodova. Nakon cvatnje bilo bi dobro izvršiti i dodatnu gnojidbu maslina kako bi nadoknadili sve minerale koji su u ovom stadiju razvoja ploda najpotrebniji. Dodatnu prihranu vršimo gnojivima na bazi dušika: UREA ILI KAN.
 
UREA je visokokoncentrirano dušično gnojivo čiji je dušik u amidnom obliku. Najzastupljenije je gnojivo u svijetu, iako se industrijski počelo proizvoditi tek pedesetih godina. Koristi se u predsjetvenoj gnojidbi jer omogućuje postupnu pretvorbu amidnog dušika u amonijski i nitratni u skladu s klimatskim i agrokemijskim uvjetima u tlu. Urea u jesenskoj osnovnoj gnojidbi služi za ubrzanu razgradnju biljnih ostataka, te aktivaciju organskog dušika iz tla. sadržaj dušika 46 %[2].KAN je poznato dušično gnojivo za prihranu svih poljoprivrednih kultura. Sadrži pola dušika u amonijskom, a pola u nitratnom obliku, pa djeluje brzo i nešto produženo, tako da zadovoljava potrebe bilja za dušikom u određenom razdoblju. Sadržajem dolomita (oko 23 %) utječe na djelomičnu neutralizaciju kiselosti tla, a sadržajem magnezija djelomice zadovoljava potrebe bilja i za tim biljnim hranivom.[3] Ili pak folijarnim putem, (preko listova) : OLEAFIL I OLIVO PLUS
 
OLEAFILL  je posebno formulirano tekuće  gnojivo namjenjeno za folijarnu gnojidbu maslina. Gnojivo sadrži dušik (N), fosfor (P2O5) i bor (B), važan element za pravilnu cvatnju i oplodnju masline. Posebno odabarni omjer dva glavna biogena makroelementa; dušik (20% N) i fosfor (5% P2O5), uz dodatak bora čini gnojivo pogodno za folijarnu gnojidbu masline tijekog cijelog vegetacijskog ciklusa masline (početak vegetacije, prije cvatnje, porast ploda nakon cvatnje). Povišeni sadržaj fosfora u gnojivu OLEAFILL uz dodatak bora, značajno pospješuje cvatnju masline te je primjena gnojiva OLEAFILL obavezna agrotehnička mjera u uzgoju masline[4].
 
OLIVO PLUS je veoma snažan stimulator za masline, omogućava visoke prinose i kvalitetan urod.Sadrži makro i mikro elemente koji služe kao hranjivo, također sadrži i ekstrakt morskih algi koji značajno utječu na smanjenje posljedica uzrokovanih stresom (kao što su suša, mraz i sl.). Omogučava kompletnu ishranu za masline, povećava toleranciju na unutarni i vanjski stres, povećava regulaciju tkiva, povećava prinos i kvalitetu ploda, a time i kvalitetu ulja, aktivira stanice korijena. 
 

2.     VINOVA LOZA 
 
Kod vinove loze se cvatnja završila ili je na samom kraju, tako da je sad pogodan trenutak za preventivnu zaštitu protiv pepelnice (lat. unicinula necator, oidium) i to sredstvima koja pružaju maksimalnu zaštitu:
 
NATIVO 75 WG - je rješenje za suzbijanje pepelnice vinove loze te zaštitu mrkve, brokule, cvjetače, kelja pupčara, kupusa, poriluka, hrena i peršina. Dvije aktivne tvari, jedna iz skupine triazola i druga iz skupine strobilurina, po svojim se svojstvima odlično dopunjuju i tako jamče optimalnu zaštitu od pepelnice za vrijeme kada je opasnost zaraze najveća.[5]
 
COLLIS SC - Kombinirani preventivni fungicid sistemičnog učinka. Sadrži dvije aktivne tvari koje se odlično nadopunjuju u suzbijanju pepelnice vinove loze svojim različitim mjestima i mehanizmima djelovanja čime se dobiva sigurna zaštita vinograda od pepelnice.[6]
 
QUADRIS - Lokalno-sistemični i translaminarni fungicid za preventivno suzbijanje pepelnice (lat. uncinula necator) i plamenjače (Plasmopara viticola) vinove loze.[7]
 
BUMPER 25 EC- je sistemični i preventivni fungicid iz porodice triazola. Tzahvaljujuči sistemičnom djelovanju djeluje na široki spektar bolesti iz razreda (lat. ascomycetes, basydiomycetes, deuteromyicetes) te se koristi za suzbijanje sljedećih bolesti: pepelnica, hrđa, žuta hrđa, pjegavost lista i dr.
 
STROBY DF - Stroby WG je visokoučinkovit fungicid s protektivnim, kurativnim i eradikativnim djelovanjem. Također je potrebno odmah primjeniti i zaštitu protiv plemenjače (lat. plasmopora viticola), i to sredstvima:MIKAL PREMIUM F - je Mikal Flash, nadograđen iprovalikarbom. Iprovalikarb u formulaciji omogućuje snažnije i dugotrajnije djelovanje na plamenjaču. Mikal Premium F će vas spasiti i u slučaju najpovoljnijih uslova za razvoj plamenjače. Pripravak suzbija i crnu pjegavost mladica vinove loze.
 
ANTRACOL COMBI WG 76 -  kombinirani je fungicid, koji sadržava propineb i cimoksanil, zbog toga djeluje lokosistemično i kurativno. Prednost proizvoda Antracol Combi - je da štiti biljku 1 - 2 dana nakon što je došlo do uvjeta za razvoj bolesti.
 
RIDOMIL GOLD MZ PEPITE - je fungicid namijenjen za suzbijanje plamenjače u vinogradarstvu, vrtlarstvu (na otvorenom i u zaštićenom prostoru) te na krumpiru i duhanu.
 
ELECTIS WG - je preventivni kombinirani fungicid za suzbijanje uzročnika plamenjače na rajčici, krumpiru i vinovoj lozi.Bilo bi poželjno primjeniti i zaštitu protiv sive plijesni (lat. botrytis cinerea) sredstvom trgovačkog naziva SWITCH 62,5 WG - je botriticid koji ostvaruje sistemično, translaminarno i kontaktno djelovanje, a kombinacija dviju djelatnih tvari osigurava vrhunsko djelovanje na sivu plijesan.Osim zaštite potrebno je izvršiti i neke pomotehničke zahvate u vinogradu ako to već nije učinjeno. Skidanje zaperaka ili pak defolijaciju listova u zoni plodova, kako bi grozd dobio maksimalnu količinu svjetla za optimalan razvoj i rast. Ujedno ovim postupkom smanjujemo vjerodostojnost zaraze bolestima koje opterećuju vinovu lozu.
 
[1] http://www.gospodarski.hr/Publication/2014/4/zatita-maslina-od-bolesti-i-tetnika/7943#.VYEIOPntmko
[2] http://www.agroklub.com/gnojiva/petrokemija-d-d-40/urea-n-46-26/
[3] http://www.agroklub.com/gnojiva/petrokemija-d-d-40/kan-27-posto-n-11/
[4] http://www.gnojidba.info/gnojiva/gnojiva-agrofill/oleafill/
[5] http://www.cropscience.bayer.hr/Proizvodi/Fungicidi/Nativo.aspx
[6]http://www.agro.basf.hr/agroportal/hr/hr/crop_protection/crop_protectionproduct_catalogue/product_details_1417.html
[7]http://www3.syngenta.com/country/hr/cr/Syngentin_program/Sredstva_za_zastitu_bilja/Fungicidi/Pages/Ouadris.aspx






Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se