SORTIMENT KRUMPIRA


 

SORTIMENT KRUMPIRA
 
U našem podneblju se sadi dvadeseta najzastupljenijih sorta krumpira, a neke od njih su: Adora, Cleopatra, Desire, Jerla, Liseta, Monalisa i Red Scarlet.
 
Sortiment prema vremenu sadnje krumpira:
 
o   Vrlo rane i rane sorte 60-80 dana
o   Srednje rane sorte 80-100 dana
o   Srednje kasne sorte 100-130 dana
o   Kasne sorte 130-150 dana
 
Jerla, Adora i Cleopatra spadaju u vrlo rane i rane sorte vegetacijske grupe. Monalisa spada u srednje sorte vegetacijske grupe. Desire spada u srednje kasne vegetacijske grupe.
 

ADORA





Adora je vrlo rana sorta krumpira, dobro se čuva i skladišti,  ima kratak period vegetacije od nicanja do vađenja 45-55 dana. Krupnih je ovalnih gomolja i ima bijelu pokožicu i svijetlo meso. Ova sorta krumpira je najpikladnija za kuhanje, pečenje, prženje i pirjanje, a najviše ju preporučuju za krumpir salate, lešo i različite složence.

 

CLEOPATRA





Cleopatra je rana sorta krumpira, dobro se čuva i skladišti. Često se jede kao mladi krumpir, ona ima krupne, glatke, ovalne gomolje, crvene pokožice i svijetlo žuto meso. Ova sorta krumpira je prmjerena za kuhanje, pečenje i prženje, a preporučuje se za pommes frites. Cleopatra je rana rodna, atraktivna i kvalitetna sorta krumpira. Dobra je za prvi iskop ranog krumpira jer vrlo rano zameće grmove. Dobro se čuva i skladišti.

 

JERLA





Jerla je dota rana sorta krumpira, ona je poznata kao mladi krumpir. Ona ima krupne, više okrugle nego ovalne gomolje te žutu pokožicu i žuto meso. Ova sorta krumpira je primjerena za kuhanje, pečenje, prženje i pirjanje, a najbolja je za krumpir salate i složence. Vrlo je prinosna sorta krumpira, otporna je na sušu i brzo se regenerira nakon mraza.

 

MONALISA





Monalisa je srednje rana sorta krumpira idealna je za zimnice, sjajne je kožice i dobrog prinosa. Dobro se čuva i skladišti. Ova sorta krumpira je primjerena za kuhanje, pečenje, prženje i pirjanje, dobra je za krumpir salate, priloge uz lešo i razne složence. Monalisa u normalnim uvjetima daje dobru kvalitetu i otporna je na modrice. Monalisi treba umjetno hlađenje ne niže od 4° C, a može biti od 5° - 7° C/ dan za čuvanje duže od 5 mjeseci.


Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se